Hirdesse büszkén / ELFOGYOTT

Kiadó: ZuckerMűvek
Borító: füles, kartonált
Nyelv: Magyar, Angol
Kiadás éve: 2019

Kiadványunk sajnos elfogyott. 

A 'Hirdesse büszkén' PDF formátumban ingyenesen letülthető.
LETÖLTÖM

Amennyiben támogatná a Fortepan archivumot,
ezen a linken megteheti:
FORTEPAN - támogatás

Mennyiség

„…a Fortepan-könyvek negyedik kötete a budapesti hirdetéseket járja körül, legyen szó cégtábláról vagy miniszteri hirdetményről, moziportálról vagy villamoskocsiról. Reményeink szerint válogatásunk nyomán megidéztetik Budapest 20. századi reklámvilága…” 

Legát Tibor

oldalpar_01_hird.jpg

A Hirdesse büszkén fotógyűjteményében valósággal hemzsegnek az elmúlt idők hirdetései – noha azok mintegy mellékesen kerültek a képekre. A strandon, a kutya-kiállításon, a visszacsatolt Erdély térképe mellett, a telefonfülkén, a május elsejei dekoráción, a csinibaba háta mögött, másutt. A Fortepan egyik nagy ereje a mellé-kes jelentéstartalmakban rejlik.

 E kötet lapozgatása közben jókat lehet nevetni: a pártállami, konkurencia nélküli szolgáltatások hirdetése, a szűnni nem akaró népnevelés, az állami ünnepek lelkes megsüvegelése ma már igazán mókás hatást kelt. Könnyű a mai nézőnek: nincs a fotográfiának nagyobb szövetségese, mint az idő.

 Ez a könyv – ahogy a Fortepan gyűjteménye is – megáll 1990-ben. A rendszerváltás után következő ijesztő zűrzavarral szembeállítva joggal érezhetjük: „Régen minden szebb volt.” Íme 100 kép arról, hogyan próbálták befolyásolni elődeinket. A Fortepanon jelenleg 441 képet ad ki a „reklám” címke. Ne feledkezzenek meg arról a 341 képről sem, amelyek nem fértek ebbe a csinos könyvbe.

Török András
művelődéstörténész

oldalpar_02_hird.jpg